Björkenäs Eldost®

Björkenäs Eldost®

Björkenäs Eldost® är en ost som går att steka eller grilla. Vårt mål är att göra en ost som är krämigare och mindre ”gnisslig” än annan grillost.

Ostarna tillverkas för hand genom att mjölken först värms upp och sedan tillsätter vi syrakultur och löpe. När löpen har koagulerat ostmassan bryter vi den i lagom stora bitar och sedan lägger vi ostmassan i formar. Antingen runda formar som blir Björkenäs Burgare av Eldost, eller rektangulära formar så att vi får bitar.

När bitarna har formats och mycket av vasslen droppat av så sjuder vi Eldostarna i vasslen. När ostarna har en kärntemperatur på minst 72 grader är de klara att tas upp, då saltar vi dem varje ost för sig och ska det bli chilikryddade burgare så kryddar vi med den fantastiskt goda Urfa biber chilin från Kryddlandet.

När ostarna har svalnat vakuumpackar vi dem och märker dem med bäst före datum och sedan håller de sig i 8 veckor… men ofta är de uppätna innan dess.

Vår Eldost har vunnit publikens val på Ostfestivalen i Stockholm både 2022 och 2023. Vi har dessutom fått en silvermedalj och en bronsmedalj för vår Eldost av juryn i osttävlingen vid samma ostfestivaler.

Björkenäs Eldost innehåller mjölk, syrakultur, salt och löpe. Ingenting annat. Salthalten är ca 2% .

Vår mjölk hämtar vi från Slättna gård utanför Eksjö.