Om oss

I början av december 2019 gjorde vi en enkel färskost hemma i köket i Björkenäs. ”Vad gott!  Det här skulle vi kunna sälja” blev omdömet. Samtidigt hade vårt intresse för den lokala livsmedelsproduktionen, de äkta råvarorna och vårt nordsmåländska terroir vuxit. Rekoringar var ett relativt nytt fenomen och vi hade dessutom elever på vuxenutbildningen som vi ville hjälpa att starta egna mathantverksföretag. Ungefär så vändes livet upp och ner i Björkenäs. 

Vi var snart i ett skolkök med större kastruller. Varje fredag kväll åkte vi in till skolan, lämnade kastruller, ostformar och allt vi behövde för att göra ost, lördag morgon klockan 06 var vi hos Christine på Slättna gård och köpte mjölk, sedan ystade vi i fyra omgångar på 200l mjölk och var hemma igen vid 22 tiden på kvällen… då var det bara vacuumpackandet kvar. 

Efter ungefär ett år i skolköket fick vi hyra en mejerivagn av föreningen MatVärden. Vår Eldost® blev allt mer populär och vi bestämde oss för att detta är någonting vi vill jobba med mer. Några restauranger upptäckte vår ost och vi fick fina samarbeten med Astrid Lindgrens Näs, Gyllene Uttern och Vita Amandi. I samma veva köpte vi gården Margaretelund eftersom vi ville bygga ett eget mejeri och vår tomt var för liten. Vi sökte och fick fantastiskt fina bidrag från EU’s jordbruksfond för att utveckla landsbygden och planen på en egen butik med lokalproducerade livsmedel tog form.

Byggloven är klara och under 2023 kommer vi att bygga vårt eget mejeri på margaretelunds gård. Under tiden minskar vi lite på vår produktion och osttillverkning. Vi är otrotligt tacksamma att vi får hyra in oss hos Anja på Prästgårdens Mejeri i Lommaryd så att vi kan fortsätta tillverka ost även under byggnationen.

Vi har också tagit fram lite olika produkter som passar till våra ostar. Den inlagda chilipepparn, björkenäs honungssenap och vår honung från våra bin förstås. Just nu experimenterar vi med Björkenäs Sauerkraut, Björkenäs Kombucha och Björkenäs Sparkling som är en fermenterad gingerbeer. Kanske kommer det en fermenterad vassledryck eller en blåmögelost så småningom.

I Björkenäs ser vi till att använda råvaror från närområdet. Vår mjölk köper vi framförallt av Slättna gård. Vi tillverkar våra ostar för hand med traditionella metoder. Det betyder att våra ostar inte innehåller någonting annat än mjölk, syrakultur salt och löpe. Sedan gör vår passion för smak och god mat att vi kryddar våra ostar med olika naturliga smaksättare. Med naturliga smaksättare menar vi t.ex. färska eller torkade kryddor, vitlök, chili eller annat som är gott.

Vi som startat Björkenäs och som tillverkar ostarna här utanför Ormaryd mellan Eksjö och Nässjö är Emelie och Alexander. Vi säljer våra ostar direkt till de som vill äta dem men också till restauranger i närheten. följ oss gärna på instagram eller facebook för att få lite mer regelbundna uppdateringar.

Vill ni köpa våra ostar så hänvisar vi i första hand till rekoringarna, i andra hand till Ica i Eksjö, Huskvarna, och Bankeryd. Arnes Bageri och butik på Asecs, Bikupan på Tändsticksområdet eller Butik Botanik i Flisby eller Butik Paletti i Eksjö. Om de inte har så går det bra att maila eller ringa oss info@bjorkenasost.se eller 0703821870