Bibimbap av Eldost®

Publicerat
Bild som visar ett serveringsförslag på Bibimbap

Såhär gör vi vår Bibimbap på Eldost® som vi serverar bland annat på Vimmerby Camping, Fair Enough på Uthuset i Skärstad och på Butik Botaniks vårmarknad.

ca 14 dagar innan servering:
Gör surkål: Strimla svenskodlad ekologisk vitkål, varva med salt och packa den hårt i en glasburk eller syrningskruka om du råkar ha en. Vätskan ska täcka kålen. Ställ åt sidan i 14 dagar ungefär.

Ca 1-2 veckor innan servering

Tillverka din Eldost

ca 7-10 dagar innan servering:
Grodda mungbönor: Blötlägg svenksodlade mungbönor en kvart, lägg i en rymlig behållare och skölj och låt rinna av. Skölj 2-3 gånger om dagen och låt rinna av, låt groddarna stå mörkt under tiden.

ca 2-5 dagar innan servering:
Lägg in chiligurkan: Skiva upp svenskodlad gärna ekologisk gurka så tunt du kan, kanske med osthyvel? hacka chilipeppar i lagom stora bitar. (Vi har en maskin) varva gurka och chili i en lagom stor burk. Koka en 123-lag men ta bort en del socker och tillsätt lite kryddor. Häll över lagen när den svalnat och ställ i kylskåpet.

Dagen innan servering:
Hacka upp champinjoner ( Vi använder Franzéns champinjoner från Tidaholm) i typ centimeterstora bitar, marinera i soja olja och vitlök. Beräkna 100g per portion
Skiva Eldost® i tunna skivor, blanda med sesamfrön och soja. beräkna 100g per portion.
Blanda surkål med finhackad vitlök och ingefära samt koreansk siracha efter smak.

I vimmerby (Eller hemma i ditt kök om du vill göra det hemma)

Koka sushiriset (eller ekologiskt grötris) utan salt, 1del ris 2delar vatten. När riset är klart: häll i en blandning av vinäger och honung, inte för mycket honung och inte för mycket av blandningen, det ska vara en touch av syra och ett uns honungssmak. Lägg riset fint i mitten av en djup tallrik.

Stek champinjoner och Eldost® på Muurikapannan eller stekpannan om du är i köket. Lägg upp surkål, böngroddar och chiliinlagda gurkan runt riset medan du steker och när champinjonerna och Eldosten® har fått fin färg så lägger du dem bredvid.

Stek ett ägg så gulan är lös och lägg uppe på det hela.

Ät njut och må bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *